taisto vanhapelto

ideologinen kasvatus muokkaa lapsen robotiksi

 

Moskovassa 1996 sain venäläisen arvostetun järjestön pyynnöstä kunnian pitää yliopistolla esitelmän aiheesta ideologinen kasvatus.

Ensimmäisen esitelmän piti Pohjois-Korean edustaja.  Hän ylisti voimakasta ideologista kasvatusta lasten ja yhteiskunnan kehityksen kannalta koko kasvatustyön perustana, tärkeimpänä ihmisen valmistusreseptinä ja välineenä.  

Hän sai pontevat suosionositukset.

Puhuin toisena ja pidin lasten ideologista kasvatusta erittäin pahana ja väkivaltaisena istutustyönä.  Käytin kuvallisena mallina Freudin yksinkertaista  Yliminä/superego - minä/ego - alitajunta kehystä, missä ideologisen kasvatuksen voima, ja sen edustaja yliminä, estää ajattelevan ja tuntevan minän kehittymisen.  Ideologialla ladattu ihminen marssii minne käsketään, tekee mitä käsketään, jopa hirveyksiä, eikä hänen tarvitse tuntea vastuuta teoistaan, vastuu on ideologian ja ideologisten suurten johtajien.  Ideologisen kasvatuksen tuottaman ihmisrobotin elämä on tavallaan helppoa: ei tarvitse ajatella oikeaa eikä väärää, koska ideologia on aina ja ainoa oikea, ja teot siten aina oikeita. Neuvostoliitossa käytettiin ilmaisua absoluuttinen totuus.

Sain pontevat suosionosoitukset.

Täällä Puheenvuorossa kohtalaisen iso joukko pohtivia ihmisiä jaksaa urhoollisesti kinata ideologioiden selvästi sumentamien julistajien kanssa, minkä ajan kinaajat voisivat käyttää mielekkäämmin: ei ideologian robotisoiman ihmisen tietä voi muuttaa. Vaarallisinta ihmiskunnan mittakaavassa on, että jo lapsena ideologisella kasvatuksella myrkytettyjä elää ja toimii suurina johtajina julistamassa ja toteuttamassa absoluuttista totuutta, joka heillä maailman valioina on hallussaan ja käytössään.

Ei hyvältä näytä!

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Kari Heimonen

Käyppä vilkaisemassa https://massapsykologia.blogspot.fi/

Ei pelkästään ideologinen kasvatus vaan koko elämälle vihamielionen kasvatus saa ihmisen sairaaksi

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Osuva kertomus.

Hienoa, tarvitsemme siten kasvatusideol...aatt...opin!, jossa ei ole yhtään minkäänlaista ideologiaa. Mikä se sellainen sitten onkin.

Eli voiko kasvatusta ylipäätään tehdä ideologisessa tyhjiössä ja jos se on jotenkin mahdollista, onko se tarkoituksenmukaista? Kaikki yhteiskunnan keskeiset arvot ja rakenteet perustuvat ideologialle, vaikka se sitten kuinka pyrkisi vapauteen, veljeyteen, tasa-arvoon ja muun sellaiseen.

Epäilemättä meidän on parempi kuin Pohjois-Korean, mutta etteikö meillä olisi mitään?

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Osuvia ja ajatteluttavia pohdintoja. Aika yleisesti ideologioita pidetään kielteisinä, suljettuina järjestelminä. Alla on Wikipedian määritelmä, muitakin samantapaisia löytyy.

"Ideologia eli aatejärjestelmä tai aaterakennelma on ohjeelliseksi muodostunut aatteiden kokoelma, poliittinen näkökulma todellisuuteen tai kaavoittuneeksi muuttunut poliittinen käytäntö, joka heijastaa tietyn yksilön, ryhmän, yhteiskuntaluokan tai kulttuurin tarpeita ja pyrkimyksiä."
Ideologia – Wikipedia
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ideologia

Kasvatuksessa tulee olla arvopohja, jonka osia ovat mm. moraali ja etiikka, jotka kaikki avaavat näkymiä elämän-ja maailmanmenoon. Kasvatettavan tulee antaa itse valita polkunsa.

Pidän tuota Wikipedian määritelmää varsin hyvänä ja kiihkottomana.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Minusta vaikuttaa,että oikeastaan kaikki roikkuu nytkin ideologioiden varassa ja narratiivit rakennetaan niiden varaan.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Identiteetin rakentuminen on keskeisintä (ei pidä sekottaa ideologiaan).
Se tulee esille systeemien teoriassa ja kuten edellä sanottiin, se kehittyy sisältäpäin. Mitä paremmin se (siis tietoisuus) kehittyy, sitä paremmin se huomioi ympäristöään, jopa luontoa ja koko maailmaa.

Onhan näitä hyviä periaatteitakin olemassa, mutta eivät ole yleistyneet.
Spiral dynamics - malli on niistä yksi, samoin arvokeskeinen johtaminen. Olen tehnyt näistä kymmenittäin videoita www.metayliopisto.fi

Spiraalidynamiikka ei kenties ole puhdasta tiedettä, mutta tietoisuuden kehittymiselle se antaa raamit. Hirmujohtajat ovat tietoisuuden alimmilla tasoilla (punainen väri) ja ne tosiaan lamauttavat koko kulttuurin. Keltainen väri kuvaa systeemisyyttä. Se on kokonaisnäkökulmaa korostavaa ajattelua. http://www.hartmannconsumers.com.au/spiral-dynamics/

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Kiitos Erkki Laitila

kommenteista sekä kiintoisista ja pohdiskeluun innostavista linkeistä.

Toimituksen poiminnat