taisto vanhapelto

Aikamme fasistisia valtioita

 

Fasismin määritelmien kokoamiseen tähän lyhyeen kirjoitukseen en käytä aikaa; määrittelyjä ja kuvailuja löytyy netistä. Keskeisiä fasismin tunnusmerkkejä ovat vahva johtaja, vahva puolue, opposition tukahduttaminen, sananvapauden sortaminen, yhdenmukaisen kansallistunteen korostaminen, ulkoisten vihollisten keksiminen ja toistuva esittely, sotilaallisen voiman ihailu ja usein laajenemishalu.

Jos näitä muutamaa tunnusmerkkiä vasten peilaa aikamme valtioita, löytyy kaksi hyvin selvää fasistista valtiota:  euraasialainen jättiläinen Venäjä ja aasialainen Pohjois-Korea. Eurooppalaisista maista Valko-Venäjä aiemmin ponnisteli tähän valiojoukkoon, mutta on tainnut puhti vähetä.

Kuinka paljon on pelättävä näiden fasististen valtioiden aloittavan sotia? Venäjä sotii kaiken aikaa Ukrainassa ja erityisesti Syyriassa ja pullistelee eri puolilla maailmaa. Pohjois-Korean dynastia tavallaan sotii ennen muuta omaa kansaa vastaan, uhkailee naapureita sekä Yhdysvaltoja ja on arvaamaton ydinasevaltio. Valko-Venäjää ei tarvinne pelätä. En usko isojen sotien syttymiseen, vaan energian tuhlaamisen ja hyvän elämän välttämisen jatkuvuuteen, kollektiivisen mielenvikaisuuden tasaiseen kukoistukseen.

Onko mahdollista, että Venäjä ja Pohjois-Korea muuttuisivat ihmiselämää ja jonkinasteista kansalaisten vapautta sekä vaikuttamisen mahdollisuutta kunnioittaviksi?  Optimistina arvelen olevan mahdollista, ja oletan että jo kolmen sukupolven, 90 vuoden, päästä on tapahtunut (pidän futuurin perfektistä!) pieni muutos parempaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Hannu Töyri

Kun puhumme fasismista, niin se viittaa italialaiseen sovellutukseen asiasta, joka myös pitää sisällään mainitsemasi piirteet, mutta oikeampi yleisnimitys tästä järjestelmästä olisi kansallissosialismi ja Saksassa se olikin kansallissosialismi.
Näihin tunnusmerkkeihin kansallissosialismin osalta tulisi lisätä talouden tuotantovälineiden yksityisomistus valtiollisen omistuksen ohella, näinhän ei ole kommunistisessa sovellutuksessa. Joten mainitsemaasi voisi lisätä Kiinan.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Mietiskelin kyllä Kiinaa, mutta jostain syystä ikivanhan sivistysvaltion historia ehkä jarrutti.

Toimituksen poiminnat